Aromatherapie

Mooi worden door geuren.

Hoe heerlijk klinkt dat!  Door een lekkere geur te ruiken gelijk je looks verfraaien. Maar dit is door het gebruik van etherische oliën wel wat er gebeurt.

Dus niet smeren maar ruiken?

Inderdaad! Etherische oliën kunnen (bijna) nooit puur op de huid gebruikt worden. Sterker nog, de huid kan zelfs verbranden bij een aantal soorten. Niet doen dus! Een etherische olie vermeng je met een basis product als neutrale olie, crème of water. Ook worden ze vaak verdampt. Hiervoor zijn verschillende manieren. In een oliebrander of een geursteentje, maar ook in de vochtverdamper van de verwarming kunnen ze verdampt worden. Op deze manier komt de geur vrij.

Hoe werken ze?

Dat kun je in deze slideshow zien:

Maar wat doen die geuren dan precies met ons?

Veel! Want wist je dat wat wij zien en horen maar een kwart van onze emoties veroorzaakt? Dat betekent dus dat maar liefst driekwart hiervan bepaald wordt door wat we ruiken. We hebben er zelfs een geheugen voor, namelijk ons olfactorisch geheugen. Denk maar aan hoe een bepaalde geur ineens een herinnering naar boven brengt. Die lekkere lavendelgeur op de markt in Frankrijk bijvoorbeeld. Maar geuren waarschuwen ons ook. Als melk bedorven is dan ruiken we dat. Ruikend proeven. Of als we een gaslucht ruiken. Die geur is namelijk expres aan het reukloze gas toegevoegd om ons te waarschuwen.

Ook bij dieren is de reukzin belangrijk. Zo kan een moederdier haar jong herkennen. Of een prooi. En uiteraard draagt een lekkere geur bij aan onze aantrekkingskracht.

Maar laten we even teruggaan naar de huid. En de aromatherapie. Want de werking zit hem toch ook in de olie zelf, althans de soort. En met maar liefs 120 verschillende oliën kun je het huidprobleem niet bedenken of er is wel een olie voor. Er is veel kruid tegen gewassen in dit geval. En vinden we de geur aangenaam, dan vang je eigenlijk twee vliegen in een klap.  Die wisselwerking is echt perfect! Maar ook als je niet weg zwijmelt bij de geur zal de werking van de ingrediënten uiteraard niet verdwijnen.

Ik werk in de salon veel en al jaren met etherische oliën. Ik maak er pakkingen mee en “brouw” mijn eigen maskers met onder andere de olie waar je huid op dat moment het meest baat bij heeft. Maar je kunt ook een paar druppels door je crème mengen. Dan heb je nog eens met recht een crème op maat gemaakt! Ik adviseer hiervoor de gezichtscrème van Volatile.

En welke oliën met welke werking zijn er allemaal?

Teveel om hier te noemen. Ik geef dan ook liever een persoonlijk advies. In de salon heb ik per seizoen een mooie selectie staan; heerlijk toch om per seizoen af te wisselen!

Hartelijke groet,

Linda

Gepubliceerd door Huidverzorging Athys

Natuurlijke huidverzorging voor u op maat gemaakt.