Zon: wel of niet?

 

Hoewel we allemaal weten dat we uit moeten kijken, neemt de wens om lekker bruin te zijn het vaak over.

Hoe je nou verstandig met de zon omgaat is lastig, want als je je bewust bent van de gevaren van de zon dan blijf je in de schaduw en gebruik je een goede zonnecrème.

Deze vraag gaat dus eigenlijk meer op voor mensen die juist graag en veel zonnebaden. En dit zijn dus juist de mensen die aandacht aan hun uiterlijk besteden. Zonde!!!

Bovenop alle campagnes en waarschuwingen wil ik daarom nogmaals benadrukken:

  • door te veel zon veroudert je huid
  • de zon verhoogt het risico op huidkanker
  • teveel zon kan hyperpigmentatie veroorzaken ( donkere of lichte huidvlekken)
  • verbranding van de huid door de zon kan levensgevaarlijk zijn
  • teveel zon kan huidproblemen veroorzaken en zelfs oogaandoeningen

Je wordt er eigenlijk op de duur niet mooier op! Het rottige is dat het mooie bruine kleurtje ( en hoewel ik de zon mijdt vind ik het ook leuk om een kleurtje te hebben) eigenlijk geen teken van gezondheid is. Sterker nog: het ontstaat uit noodzaak om ons DNA tegen UV stralen ( en dus verbranden) te beschermen. Ben je bruin, dan heb je dus eigenlijk schade aan je cellen of DNA.

Niet het leukste verhaal om op te schrijven, wel belangrijk!

Bedenk echter wel dat de buitenlucht alleen maar goed is! Dus ga lekker naar buiten. Niets is fijner dan een dagje strand. Lang leve de parasol, strandtuniek of een royale handdoek om je heen! En als je toch met vakantie bent in een warm land, kun je een aantal activiteiten naar later verschuiven en je aanpassen aan het klimaat door op het midden van de dag te rusten in de schaduw of te gaan zwemmen. Let dan wel op omdat je in het water nog sneller kunt verbranden! En het allerbelangrijkste SMEER JE REGELMATIG IN MET ZONNEBESCHERMING MET VOLDOENDE SPF!!! En blijf dus ook daar in de schaduw. Je zult zien dat je een prachtig kleurtje krijgt op deze manier dat op een volkomen natuurlijke en verantwoorde manier is ontstaan. Blijft ook nog eens langer zitten en zie het maar als een investering in je oude dag! Want als je je uiterlijk zodanig belangrijk vindt dat je er gebruind bij wilt lopen, zal dat als je eenmaal op leeftijd komt naar alle waarschijnlijkheid niet veranderd zijn. En dan is het zuur om er als een stuk gelooid leer bij te moeten lopen 😦

Tot slot: ik sprak laatst iemand die zonder bescherming de zon aanbidt en vond dat haar bruine kleurtje voldoende bescherming gaf. En toegegeven, in sommige gevallen kan dit best opgaan. Maar bedenk dat je eigen pigment hooguit een SPF van 2-3 biedt. Niet genoeg dus!

 

 

 

 

Geschreven door Holly Thorp en Linda Ham

 

Gepubliceerd door Huidverzorging Athys

Natuurlijke huidverzorging voor u op maat gemaakt.