Tienerbehandeling

Tieners die last hebben van overtollige mee-eters die al dan niet gepaard gaan met jeugdpuistjes hebben vaak baat bij een behandeling waarbij de huid grondig gereinigd wordt. In de eerste plaats omdat de huid in de pubertijd sterk beïnvloed wordt door de veranderende hormoonhuishouding, maar zeker ook door de aandacht die hierdoor besteed wordt aan een vaak onzeker makend probleem.

Maar wat is een pukkel nu eigenlijk? En hoe ontstaat deze? Er zijn namelijk zo ontzettend veel verschillende vormen van acne dat het moeilijk te bepalen is hoe de beschadigde huid nu het beste behandeld kan worden. De meest voorkomende acnevorm is, zeker tijdens de pubertijd, de acne vulgaris. Bij deze vorm is een pukkel op zich eigenlijk niet meer dan een ontstoken talgkliertje. De talgklier wordt om welke reden dan ook zodanig overbelast dat het talg in de bloedbaan terecht komt, er een bacterievorming ontstaat die als lichaamsvreemd beschouwd wordt en als zodanig uitgestoten wordt. Helaas in de vorm van een huid ontsierende ontsteking.

Er zijn vooralsnog weinig wetenschappelijk aantoonbare oorzaken voor het ontstaan van jeugdpuistjes. Zuivelproducten lijken hierin een uitzondering te zijn,maar erfelijkheid is vaak de grootste component.

De behandelvormen zijn divers maar vaak niet toereikend. Het schoonmaken van de huid is uiteraard belangrijk, maar de huid hierbij overprikkelen werkt averechts. Vaak wordt geprobeerd om zelf puistjes en mee-eters uit te knijpen, maar dit leidt vaak tot nog grotere ontstekingen en in het meest ongunstige geval een litteken.

De schoonheidsspecialiste kan in ieder geval de mee-eters verwijderen die een ontsteking kunnen veroorzaken. Een ander woord voor zo’n mee-eter is een comedoon. Hiervan zijn 2 soorten: de gesloten en de open comedonen. De open comedonen zijn de zwarte puntjes op de huid, vooral aanwezig op de t-lijn ( voorhoofd, neus, kin) terwijl de gesloten comedonen meestal als witte bultjes te herkennen zijn. Deze zijn vaak de boosdoeners doordat ze het talg niet doorlaten en hierdoor onder spanning komen te staan. Wat dan dus weer kan leiden tot een ontsteking.

In de salon stel ik de cliënt eerst een aantal vragen over hoe deze de acne zelf behandelt en leg vervolgens uit wat ik kan doen. Over het algemeen maak ik de poriën eerst zo week mogelijk om daarna te kijken wat er aan overtollig talg en ontstekingen verwijderd kan worden. Eenmaal ontstane pukkels zullen vanzelf weer moeten slinken, maar alles wat nog enigszins in aantocht is kan nog verwijderd worden. Ik leg wel altijd duidelijk uit dat de aanmaak van talg en ontstekingen door hormonen gereguleerd worden, dus van binnenuit en het daardoor vaak toch een kwestie van tijd is. Is de acne vorm te ernstig kan een huidarts eventueel een paardenmiddel als roaccutane voorschrijven, dit is echter niet het terrein van een schoonheidsspecialiste!

Hier een voorbeeld van hoe zo’n behandeling eruit ziet, met dank aan model Bernice:

De tiener reinigingsbehandeling duurt ongeveer 30 minuten en kost € 23,50. Voor thuisgebruik kan ik een ontstekingsremmende crème meegeven die ik eventueel ook zelf aan kan maken. Aangepast aan het huidtype. De kosten hiervan liggen rond de € 12,00.

Gepubliceerd door Huidverzorging Athys

Natuurlijke huidverzorging voor u op maat gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.