“Beauty is only skindeep”. “Het gaat niet om het uiterlijk, maar om wat van binnen zit”. “Schoonheid komt van binnenuit”.
Zomaar een greep uit de vele uitdrukkingen die wij gebruiken om aan te geven wat in onze maatschappij voornamelijk niet aan de orde is.
Want hoe ziet een innerlijk er eigenlijk uit als je constateert dat je uiterlijk niet naar je zin is? Als je diep van binnen vindt dat je niet knap bent, lelijk zelfs, te dikke benen, rimpels, pukkels, te grote borsten of te kleine borsten hebt. Hoe iemand zichzelf waarneemt is soms moeilijk te achterhalen. En geloof het of niet, soms besef je zelf niet eens wat je eigenlijk niet goed of mooi vindt aan jezelf. Zoiets kan ineens de kop opsteken en je als een allesomvattend beklemmend en vijandig gevoel totaal in de greep krijgen.
Dit gevoel wordt stevig benadrukt door alle media om ons heen en de tv programma’s waarin we terecht kunnen met onze obesitas en ongelijke borsten met of zonder vreemde uitslag. En toegegeven: het voelt natuurlijk best lekker als je eigen borsten ineens gelijk blijken te zijn, daar waar je voorheen nog niet besefte dat dit jouw pluspunt was, omdat je teveel aan het nadenken was over die diepe rimpel die zichzelf helemaal in je gezicht aan het ingraven is omdat je zoveel denkt. Maar daar staat tegenover dat we ons voortdurend meten aan en vergelijken met alle mensen om ons heen. On en offline, op kantoor of ’s avonds op de buis. Laten we wel wezen: we krijgen enorm veel medemensen te zien. Op Facebook worden veel foto’s eerst ‘geshopt’ voor ze gepubliceerd worden, dus een realistisch beeld krijgen we eigenlijk niet te zien. De meeste telefoons hebben tegenwoordig een opknap app en Instagram biedt legio mogelijkheden om te bepalen met welke lichtval we het leukste overkomen.
Toch is het grappig dat we er zo mee bezig zijn, want we weten ook dat sexappeal mede bepaalt wordt door onze feromonen. En die kun je gewoon kopen om als lokmiddel te gebruiken. Ook je stem en manier van lopen bepalen hoe je op een ander overkomt. Maar ja, aan de andere kant is daar bijna net zo moeilijk vat op te krijgen als je uiterlijk. En dat uiterlijk bepaalt toch ook wel weer de eerste indruk die we achterlaten.
Onderzoek wees zelfs uit dat aantrekkelijke mensen een voorkeursbehandeling krijgen. Tot in de rechtszaal aan toe. Blijkbaar vinden we een aantrekkelijk persoon geloofwaardiger overkomen. De fysieke kenmerken van iemand die in het oog springen geven dus een verkeerd beeld. Als een soort biometrie worden we dus eigenlijk, en vaak onbewust, gescand en gekeurd. Denk maar aan het terrasgedrag. Lekker mensen kijken en desnoods een cijfer geven. Maar denk je eens in hoe dat gaat bij een sollicitatiegesprek. Want hoe de interviewer ook zijn best doet, de eerste indruk zal hem of haar gelijk doen denken aan iemand die ze al eens eerder hebben ontmoet. Meestal gebeurt dat zonder dat je het zelf in de gaten hebt, maar een neus of een paar oren kunnen al doen denken aan dat rotmens waar je toen in de supermarkt bonje mee kreeg. Of juist aan die leuke man die je ooit in de vakantie hebt ontmoet. En dit kan dus of in je nadeel zijn of in je voordeel.
Dus daar sta je dan als schoonheidsspecialiste met je pot crème. Als alle schoonheid van binnenuit komt of afhankelijk is van ‘the beholder’ *, wat heeft het dan nog voor nut. Gelukkig heeft dit wel nut, heeft het zelfs erg veel nut! Want zoals met alles in ons leven is het belangrijk, zo niet van essentieel belang, dat we zelf de regie hebben. We bepalen gelukkig zelf wat belangrijk is, hoe we ons voelen en hoe wij ons zelf zien en aanschouwen ontstaat hier zelfs uit.
Gelukkig dus dat er een mooie wisselwerking bestaat. Als we ons goed verzorgen geeft dat een goed gevoel van binnen en stralen we dit vervolgens weer uit. Jezelf eens goed laten verwennen is dus niet alleen goed voor je uiterlijk, maar verzorgt op deze manier ook je innerlijke mens. Het is dus niet afhankelijk van hoe de norm door de buitenwereld bepaald wordt, maar hoe je jezelf verzorgt. Dit vraagt meer dan alleen de uiterlijke verzorging, want het wordt uiteraard ook bepaald door hoe we ons lichaam voeden; goed eten, veel bewegen, veel zien, veel slapen….ach, eigenlijk vertel ik niets nieuws.
Dus hoe komt het dan eigenlijk dat we soms toch nog zo mistroostig worden van alle trendgevoelige en door de maatschappij bepaalde normen? Dat antwoord kun je alleen zelf geven, want we weten allemaal uiteindelijk best hoe de vork in de steel zit.
Mijn advies is in ieder geval: lekker naar de schoonheidsspecialiste, want mocht je nog bezwaren hebben tegen de kosten en andere bezwaren kunnen bedenken, dan heb ik hopelijk laten zien dat we het eigenlijk aan onszelf en de maatschappij verplicht zijn 🙂
Tot ziens in de salon dus!
* Beauty lies in the eyes of the beholder